Hoe herken je een originele Game Boy cartridge

Er zijn vele neppe Game Boy cartridges op de markt gebracht. De spellen die erop staan zijn vaak identiek aan het originele spel, maar het uiterlijk van de cartridge wijkt wel af. Verkopers van neppe cartridges melden vaak niet dat het gaat om een replica, waardoor kopers soms evenveel betalen voor een neppe versie als voor het origineel. Vaak kun je een replica goed herkennen, maar soms lijken ze erg veel op het origineel. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je originele Game Boy cartridges kunt herkennen en hoe de neppe varianten eruit zien.

Een originele Game Boy cartridge

Een originele Game Boy cartridge heeft altijd de naam Nintendo Game Boy (TM) in het bovenste gedeelte staan. Daarbij is Nintendo met kleine letters geschreven en GAME BOY in hoofdletters. De code van een originele Game Boy cartridge met licentie begint altijd met ‘DMG’ (Game Boy), ‘CGB’ (Game Boy Color) of  ‘AGB’ (Game Boy Advance) , meer hierover op de pagina Game Boy Game Code. Deze code staat op de sticker aan de linkerkant vermeld.

Originele Game Boy cartridge

Originele Game Boy cartridge

Naast de unieke Game code heeft een originele cartridge altijd een afdruk van een nummer in de sticker zitten. Dit nummer bestaat minimaal uit twee cijfers. Daarnaast kan het één of meerdere letters als toevoeging hebben.

game boy cartridge afdruk nummer

Game Boy cartridge nummer afdruk

 

Herken een replica Game Boy cartridge

Een replica van een Game Boy cartridge kan te herkennen zijn aan de kleur van de cartridge, de tekst bovenaan de cartridge of bijvoorbeeld de sticker. Het kan voorkomen dat een namaak cartridge een net iets andere kleur heeft.

Een replica cartridge kan een afwijkende kleur hebben

Hieronder is te zien dat een replica Game Boy cartridge een andere kleur kan hebben dan het origineel.

Originele Game Boy cartridge

Originele Game Boy cartridge

replicate cartridge pokemon blue

Replica cartridge, te herkennen aan de kleur

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je kunt zien is de replica (rechts) veel lichter van kleur dan het origineel (links).

Een replica kan een onjuiste tekst bovenaan de cartridge hebben

Producenten van replica cartridges mogen de naam Nintendo niet gebruiken. Daarom komt het vaak voor dat een replica cartridge een afwijkende naam bovenaan de cartridge hebben.

replica game boy cartridge

Een replica cartridge heeft vaak een afwijkende naam, zoals ‘GAME’

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat bovenaan de cartridge ‘GAME’ staat in plaats van ‘Nintendo GAME BOY (TM)’. Ook is in de afbeelding te zien dat de game code niet origineel is. Pokemon Blue is een game die is uitgebracht voor de Game Boy, waarvan de code begint met ‘DMG’. De code in de bovenstaande afbeelding begint met ‘CGB’, wat de code is voor Game Boy Color. Verder zie je dat de sticker geen ‘TM’ bevat achter de naam Pokémon.

Het kan ook voorkomen dat de hele sticker of behuizing afwijkt van het origineel, waardoor men snel kan herkennen dat het om een replica gaat.