De geschiedenis van de Game Boy

Op 21 april 1989 werd de eerste Game Boy uitgebracht in Japan. Het vrij grote grijze apparaat zorgde voor een revolutie in de gamewereld, wat mede te danken was aan de naam van Nintendo.

Binnen twee weken is de volledige voorraad van 300.000 stuks verkocht in Japan. De Game Boy was een groot succes.


Game Boy

Dit is de originele Game Boy waar het allemaal mee begon. Hij werd ook wel de baksteen genoemd. Het uiterlijk is herkenbaar, omdat dezelfde knoppen zijn gebruikt als bij de Nintento Entertainment System (NES). De spelcomputer is portable en heeft een 8-bit-proccessor met verwisselbare cartridges. Het heeft een klein zwart en groen reflecterend Lcd-scherm zonder achtergrondverlichting. Het eerste grote succes voor de Gameboy was het spel Tetris.

de eerste game boy

Gameboy Clear

In 1995 werd het tijd voor iets nieuws. De Clear editie werd geïntroduceerd met een transparant uiterlijk. Intern is er qua specificaties niets veranderd. Deze zijn nog hetzelfde als de originele versie.

game boy clear


Gameboy Pocket

In 1996 werd de Game Boy Pocket uitgebracht. Bij dit model kwamen de eerste echte veranderingen. Hij is kleiner en lichter, dus makkelijker mee te nemen. Verder heeft de Pocket een zwart-wit scherm, in plaats van een scherm dat zwart en groen reflecterend is. Het scherm heeft een verbeterde reactietijd en daardoor is er minder vervaging tijdens bewegingen op het scherm. Hij gaat minimaal 10 uur mee en heeft ten opzichte van de originele Game Boy, die vier batterijen nodig had, maar twee batterijen nodig.

game boy pocket

Gameboy Light

De Game Boy Light werd in 1998 als variant van de Pocket uitsluitend in Japan uitgebracht. De grootste verandering is dat deze versie is voorzien van backlit, waardoor het een stuk makkelijker is geworden om in het donker te spelen.


Gameboy Color

In 1998 werd de Game Boy Color uitgebracht. Nintendo besloot kleur aan het assortiment te geven door middel van een kleurenscherm met daarnaast een flinke upgrade van de hardware. De processorsnelheid is verdubbeld en er is drie keer zoveel geheugen aanwezig. Daarnaast is er een infrarood functie toegevoegd, waardoor onderlinge communicatie kan plaatsvinden op zowel bedraad als draadloos vlak. De cartridges van de Color versie zijn qua uiterlijk veranderd. Ze zijn van grijs, naar zwart of transparant overgestapt. De oude grijze spellen kunnen door de Color nog gewoon gelezen worden en deze kunnen zelfs in kleur worden afgespeeld. De hoeveelheid games die beschikbaar zijn voor de Color, is dus enorm.

game boy color


Game Boy Advance

In 2001 werd ’s werelds eerste 32-bits draagbare spelcomputer uitgebracht, genaamd de Game Boy Advance. Het design van de Advance is horizontaal en het kleurenscherm is sterk verbeterd door middel van een hogere resolutie. De bedieningselementen zijn aangepast doordat er L en R knoppen aan toegevoegd zijn. Daarnaast zijn de nieuwe cartridges ongeveer de helft van de lengte van de voorgaande cartridges. Het spelen van de oudere games is nog steeds mogelijk. De Advance biedt de mogelijkheid om het spel uit te rekken over het bredere scherm of je hebt de optie om het spel te spelen met de standaard vierkante resolutie van het originele scherm. Dit is het laatste model waarbij er gebruik wordt gemaakt van gewone batterijen.

game boy advance


Game Boy Advance SP

In 2003 kwam de Game Boy Advance SP uit, met een opvouwbaar design. Dit model is hierdoor makkelijk mee te nemen en het scherm blijft beschermd wanneer het niet in gebruik is. Een belangrijke verandering is de toevoeging van frontlit. Dit betekent dat er met een toegevoegde knop op de console het scherm te voorzien is van licht of juist geen licht. Daarnaast is dit de eerste Game Boy waar gebruik wordt gemaakt van een herlaadbare accu.

In 2006 is er een vernieuwde versie van de Advance SP uitgebracht met typenummer AGS-101. Hierbij is de frontlit verlichting vervangen door backlit. Backlit geeft een betere kwaliteit van het scherm, met een helderder beeld.

game boy advance sp


Game Boy Micro

In 2005 is de Game Boy Micro aangekondigd. Dit model heeft een horizontaal design en is een stuk kleiner dan de vorige versies, met een kleiner, maar scherper scherm. Daarnaast is er een ingang aanwezig om een koptelefoon aan te sluiten. De Game Boy Micro zorgde voor enige kritiek. Dit kwam doordat de oorspronkelijke Game Boy en Game Boy Color spellen niet meer afgespeeld kunnen worden. De Micro verloor al snel de aandacht.

game boy micro